Filmzondag 2019

Zondag 27 januari 2019

“sterke, krachtige vrouwen”

Zoals elk jaar vertonen we op de Filmzondag twee films, en verzorgen we tussen de films een heerlijke lunch. De zaal gaat open om 10:00 uur, en de eerste film starten we om 10:30 uur.
Kosten voor beide films, lunch, en koffie, thee en drankjes zijn:
– voor donateurs: € 19,50 per persoon
– voor niet-donateurs: € 24,50 per persoon

De film “Lady Macbeth” is een prachtig kostuumdrama en debuutfilm van de toneelregisseur William Oldroyd. Het verhaal speelt zich af in de 19e eeuw. Katharine is getrouwd met een veel oudere man. Ze haat haar liefdeloze huwelijk en zijn koude familie. Als ze een affaire krijgt met een jonge arbeider, ontketent dat de kracht in haar om met alle middelen te vechten voor wat ze zelf wil. Lady Macbeth is een tragisch portret van een mooie sterke en meedogenloze vrouw, fantastisch neergezet door de (nu nog) onbekende Florence Pugh die Katharine neerzet als assertieve vrouw die haar mannetje weet te staan. Een vrouw die vecht voor haar onafhankelijkheid in een door mannen gedomineerde wereld.
In de film “Aquarius” speelt de 65 jarige Clara, gespeeld door de Braziliaanse Sonia Braga, de hoofdrol. Zij is de enige bewoner van Aquarius, een complex van appartementen. Alle andere bewoners zijn al vertrokken omdat een bedrijf andere plannen heeft met het terrein. Clara weigert echter te vertrekken. De koude oorlog met de ontwikkelaar die hieruit voorkomt doet Clara nadenken over het leven, haar geliefden en haar toekomst. Clara komt uit een rijk en traditionele gezin en belooft in het appartement te blijven wonen tot haar dood, ze weigert haar positie op te geven.

Film 1: Lady MacBeth

Regisseur: William Oldroyd, Verenigd Koninkrijk 2016

Film 2: Aquarius

Regisseur: Kleber Mendonça Filho, Brazilië/Frankrijk 2016